Geschiedenis

Bouwonderneming Hoendervangers is trots op haar rijke geschiedenis. Het begon allemaal in 1875. In Rucphen. Onze (over)grootvader Hendrik Hoendervangers startte er met een timmerbedrijf. Zoon Kees nam het bedrijf van de grondlegger over. Ook toen al onderscheidden we ons met uitmuntend vakmanschap. Zodat bijvoorbeeld het retraitehuis Seppe in Bosschenhoofd tot de vaste klantenkring behoorde. Een prestigieuze opdrachtgever, zeker in het licht van die tijd. Kees Hoendervangers aarzelde dan ook geen moment toen de paters hem vroegen om naar Bosschenhoofd te verhuizen. Omdat ze altijd een vakbekwame timmerman in de buurt wilden hebben. De verhuizing naar Bosschenhoofd markeert het einde van de pioniersfase van ons bedrijf. 

Bouwwoede

Het timmerbedrijf van Kees Hoendervangers profiteerde optimaal van de bouwwoede in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. De zonen kwamen in het bedrijf en de opdrachten namen toe. Ook ontwikkelde het bedrijf zich tot een aannemerij, in de breedste zin van het woord. In 1966 gingen vijf broers Hoendervangers verder onder de naam Hoendervangers Algemene Bouwonderneming, kortweg H.A.B.O. Woningbouwverenigingen en particulieren hoorden in die tijd tot de belangrijkste opdrachtgevers. In heel West-Brabant realiseerde H.A.B.O. huur- en koopwoningen. Later kwamen daar, in opdracht van gemeentebesturen en commerciële partijen, sporthallen en winkelcentra bij. Zelfs een kerkgebouw werd door H.A.B.O. gerealiseerd.

Bloei

De explosieve groei maakte het noodzakelijk om H.A.B.O op te splitsen in drie afzonderlijke werkmaatschappijen. De beheermaatschappij, onroerend goed maatschappij en bouwbedrijf werden in juridische zin van elkaar los gekoppeld. Wel werd in de markt nauw samen opgetrokken. De economische malaise aan het begin van de tachtiger jaren leidde in 1981 tot een doorstart, onder de naam Bouwonderneming Hoendervangers B.V. Onder leiding van Mart Hoendervangers werd de draad opgepakt en volgde een nieuwe periode van bloei. 

Ambitieus

In 1996 verhuisde Bouwonderneming Hoendervangers naar de huidige locatie, op het bedrijventerrein Korenweide in Oud Gastel. In Bosschenhoofd is tot op de dag van vandaag nog wel de opslag voor het materieel. Ondertussen is de vierde generatie actief in het bedrijf. Dochter Patricia en haar echtgenoot Willem van Ginneken geven sinds 1997 samen leiding aan Bouwonderneming Hoendervangers Nieuwbouw B.V. Er wordt nauw samengewerkt met Bouwonderneming Hoendervangers Onderhoud B.V. , het bedrijf waar Mart Hoendervangers nog steeds de directie voert. Samen staan we in de markt bekend als Bouwonderneming Hoendervangers. Een ambitieus bedrijf met een regionale oriëntatie, dat zich toelegt op woningbouw, projectontwikkeling en utiliteit. Maar ook sterk in renovatie en onderhoud. Een betrouwbare partner voor bedrijven, woningbouwcorporaties, (semi)overheid, organisaties en instellingen. Een bedrijf voor wie ook de particuliere markt belangrijk is. Een onderneming die graag de verwachtingen van al zijn opdrachtgevers wil overtreffen.